Cocao

Het begint allemaal met de cacaoboom.

De cacaobomen hebben vruchten die lijken op langwerpige meloenen.

Als een cacaoboom 4 jaar oud is dan gaat het bloeien beginnen.

Een cacaoboom levert 30/40 vruchten per jaar. 2 keer per jaar worden deze vruchten geoogst. In een cacaovrucht zitten zo’n 40-50 bonen.

Deze vruchten zijn na 6 maanden volgroeid en hebben dan een geel - oranje kleur. Na een paar dagen rijpen, worden de vruchten opengebroken en worden de cacaobonen eruit gehaald.

Een normale cacaoboon levert ongeveer 2 kilo per jaar.

Door persing kan iemand cacaomassa splitsen tussen cacaoboter en cacaopoeder.

Cacao is typisch tropisch maar komt oorspronkelijk uit Mexico.

Cacao groeit bij landen dicht bij de evenaar en dan bedoelen we bij (Afrika, Midden- en Zuid Amerika en Azië). De cacaobomen staan in warme landen zoals Kenia.

Vroeger werd in warme landen soms door slaven de cacao geoogst.

In de tropische warmte van het evenaarswoud, vindt de cacaoboom ideale voedingsbodem.

Hij groeit er in de schaduw van hoge bomen.

Voor de kleine boerderijen in duizenden Afrikaanse dorpen

Elke chocolademaker heeft een eigen recept door verschillende bonnen te mengen.

 

Hoe maak je cacao      

Wat heb jij nodig          

Je hebt niet veel ingrediënten nodig om chocolade te maken.

50 gram cacao boter

1 eetlepel kokosolie

2 afgestreken eetlepel cacaopoeder

 

 

1 eetlepel Natrena kristal

4 druppels Natrena

20 gram roomboter

 

Hoe maak je het

Snij de cacaoboter in kleinere stukjes.

Smelt de cacaoboter en de kokosolie au bain marie in de pan

Roer Natrena kristal en druppels Natrena erdoorheen met de garde of lepel

Daarna de cacaopoeder tot heteen vloeibaar mengsel is.

Pak de pan voorzichtig vast, pas op het is heet! (met een handdoek)en giet het voorzichtig met een lepel in de vormpjes.

Zet de vormpjes in de koelkast zodat ze kunnen stollen.

Als de chocolade in de koelkast staat ruim je alles op was je je spullen af.

Ingrediënten zijn te koop in supermarkten of in natuurvoedingswinkels